Skip to content

Mijn rapport

Of voeg hier onderwerpen toe die jij interessant vindt en download jouw gepersonaliseerde rapport.

1. Ambitie

2. Uitgangspunten

3. Maatregelen

Bijlagen

Stuur mij deze rapportage toe

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Inleiding

Verkeersveiligheid:
de urgentie is hoog

Aandacht voor verkeersveiligheid is hard nodig. Dat wijzen de cijfers uit. Ondanks alle inspanningen stagneert de daling van het aantal verkeersdoden in Nederland.

En het aantal gewonden in het verkeer blijft toenemen (20.800 in Nederland in 2017, alleen al volgens data uit het Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland (BRON). In 2018 vielen er in Nederland 678 doden in het verkeer — het hoogste aantal sinds 2010. In Brabant vielen vorig jaar zelfs de helft meer doden dan in 2017: 150.

Verkeersveiligheid verdient meer en blijvende aandacht

De gevolgen van onveiligheid in het verkeer zijn groot. Ongelukken leiden tot veel persoonlijk leed. Daarnaast is de maatschappelijke schade groot door schade aan voertuigen, medische kosten, productieverlies, afhandelings- en filekosten. Schattingen gaan uit van ruim €14 miljard per jaar in Nederland, dat is 2% van het bruto binnenlands product . De maatschappelijke kosten van verkeersonveiligheid zijn daarmee hoger dan die van opstoppingen en milieu (Carlo van de Weijer, Het Financieel Dagblad, 24 november 2018). Verkeersveiligheid verdient daarom meer en blijvende aandacht.